Omzwervingen in de Joodse muziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Omzwervingen in de Joodse muziek

zo 17 sep 2023 17:00 uur

Een aflevering met zangeres Hilda Bronstein en haar verzameling Jiddische liedjes.

Hilda Bronstein.
Elk stuk legt een facet vast van de levens en cultuur van het Oost-Europese jodendom, een uitdrukking van de ziel van een volk, van de donkerste uren tot momenten van extatische vreugde. Zo zijn hier bijvoorbeeld drie van de grootste Jiddische dichters vertegenwoordigd, evenals volksliederen van onbekende componisten.
Sinds Hilda Bronstein in 2004 voorzichtig terugkeerde naar de muziek uit haar kindertijd, is ze uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste vertolkers van het Jiddische lied. Na het succes van haar album, Yiddish Songs Old and New, nam ze in 2008 deel aan het International Jewish Music Festival in het Concertgebouw van Amsterdam en ontving ze de Mira Rafalowicz-prijs voor de ‘Beste interpretatie van Jiddisch lied’.
Hilda gebruikt op sommige nummers haar originele Poolse dialect en op andere het standaard ‘Litouwse’ of Litouwse dialect. De poĆ«zie in de teksten is onmiskenbaar en krachtig, soms gemakkelijk en vrolijk en soms bijzonder droevig (bijvoorbeeld het oude gedicht van Avrom Sutzkever, A Vogn Shikh, dat de vreugde van het dansen contrasteert met de vrachtwagens vol schoenen die uit Vilna zijn weggevoerd tijdens de Holocaust.
CD. Yiddish songs old and new – Hilda Bronstein.
LABEL: Arc Music (2016), code: EUCD 2684. Video

Met dank aan:

Samenstelling: