Kodo-Blessing of the Earth, Japanse drums.
De beste manier om naar de drummers van de Japanse groep ‘Kodo’ te luisteren is eigenlijk live. Inmiddels bestaan ze al weer 25 jaar en in maart gaven ze nog een spectaculaire performance in Rotterdam. Om de dynamiek van hun muziek ook thuis enigszins te kunnen ervaren, adviseren ze om tenminste uw geluidsinstallatie op vol te zetten en de buren uit te nodigen op de koffie. "Wanneer uw speakers op zacht staan, of u een koptelefoon gebruikt, zal het net lijken alsof we op fruitkratjes spelen in plaats van op de imposante ‘taiko’s’ ", schrijft Leonard Eto; een van de leden van de groep. "Het is de bedoeling dat uw lichaam door de trillingen van de drums mee gaat vibreren en daardoor een intense sensatie ervaart.
Als kind speelden we vaak met onze blote voeten in het zand, waardoor we rechtstreeks in contact traden met de energie van de aarde. Zo ontstond onze oorspronkelijke ‘beat’. Nu we bezig zijn onze wereld hoe langer hoe meer te bedekken met een dikke laag asfalt, snijden we onszelf hier van af. Daarom drummen we op de ‘taiko’s’. Om die oerenergie toch nog op te vangen en door te spelen".
U hoort onder meer een lieflijke compositie van de groep op de ‘shinobue’ fluit en ook een combinatie met de gamelan. Afgewisseld met het geweld van de ‘taiko’s’; de Japanse drums die in verschillende soorten en maten voorkomen. Sinds hun debuut in 1981 op het Berlijnse Kunstfestival heeft Kodo over de hele wereld gespeeld en leggen ze hun oor te luisteren bij lokale drumtradities zoals bijvoorbeeld die in Senegal. Daarom is het interessant om verderop in deze Wereldmineralen een ‘sabar’-percussie’ van de in Amsterdam residerende Senegalese groep Rimbaax te programmeren.