Edith Piaf | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Wie was Edith Piaf?

Édith Piaf was een Franse chansonnière, die door de eigenaar van het Parijse theater Cirque Médrano ontdekt werd toen zij twintig was. In 1936 trad Piaf voor het eerst op in dat theater. Ze voelde zich bij het optreden voor publiek extreem nerveus, maar de nachtclubeigenaar Louis Leplée moedigde haar aan om desondanks te zingen. Hij gaf haar haar bijnaam La Môme Piaf (= Het Meisje Mus), die ze de rest van haar leven zou houden.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog schreef Piaf haar befaamde lied ‘La vie en rose’. Zij was toen zowel bij de Duitse bezetters als onder de Franse bevolking een geliefde zangeres. Na de oorlog trad Piaf overal in Europa op en breidde haar roem zich ook buiten Frankrijk snel uit met liederen als “Non, je ne regrette rien” en “Milord”.

Haar tragische leven, waarin ze als jonge vrouw een kind verloor en haar grote liefde Marcel Cerdan verongelukte, wordt weerspiegeld in haar muziek, met als specialiteit de met hartverscheurende stem voorgedragen scherpe ballade. Vandaag de dag wordt zij nog altijd herinnerd en gerespecteerd als één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad.

(bron: theater encyclopedie)