Hans Abrahamsen | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Wie is Hans Abrahamsen?

Abrahamsen werd geboren in 1952 en deze Deense componist en hoornist die studeerde bij o.a. Per Nørgård liet zich in het begin van zijn loopbaan kennen als onderdeel van de beweging ‘nieuwe eenvoud’. Het was een beweging die zich in hoofdzaak afzette tegen de continentale experimentale en seriële muziek. Niet minimalistisch maar simpel en naïef werd wel eens beweerd. Hij is er uiteindelijk, onder invloed van de romantiek, van wegge-evolueerd.

De algemene strekking is dat zijn latere werken modernistisch van inslag zijn, maar wel met een eigen contextualisering. Zijn oeuvre is breed instrumentaal, vokaal en ook een opera, vanzelfsprekend bijna op basis van een sprookje van H. C. Andersen. Van 1990 tot 1998 had hij een composer block en componeerde hij nauwelijks. 

Hij werd bewonderd door Hans Werner Henze en verklaarde dat hij zich een duidelijk postmodernist voelt. Door zijn brede spectrum blijft hij evenwel een moeilijk peilbare outsider. Hij is gevoelig voor alle muziek en pendelt schematisch tussen alle genres. Hij wil het allemaal. Hij schreef: ‘Muziek is als ons leven, het overstijgt de tijd’. Dat is een complexe positie, maar hij maakt het nooit complexer dan nodig in zijn muziek. Hooguit zet hij de tijd even stil in zijn werken.

Zie ook: https://www.concertzender.nl/componist-abrahamsen-laat-natuur-weerklinken/

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan