Nat King Cole | Composer | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Nat King Cole

Als je ooit van een muzikale legende hebt gehoord, is de kans groot dat de naam Nat King Cole naar boven komt drijven. Deze Amerikaanse zanger, pianist en natuurlijk ook jazzicoon heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de muziekwereld. Van zijn fluwelen stem tot zijn unieke piano improvisaties, Nat King Cole was echt een genie in zijn vak.

De geschiedenis van Nat King Cole

Nat King Cole werd geboren op 17 maart 1919 in Montgomery, Alabama. Hij groeide op in een muzikale familie en begon op jonge leeftijd al piano te spelen. Zijn vader, Edward James Coles, was een baptistische predikant en zijn moeder, Perlina Adams Coles, was een kerkorganist. De muziek was al vroeg een belangrijk deel van zijn leven. In 1937 verhuisde het gezin naar Los Angeles, waar Nat King Cole zijn muzikale talenten verder ontwikkelde. Hij vormde een band genaamd ‘The King Cole Trio’ en begon met optredens in plaatselijke clubs. Hun onmiskenbare geluid trok al snel de aandacht van platenmaatschappijen en met hun eerste hit ‘Straighten Up and Fly Right’ braken ze door naar het grote publiek.

Een Legacy die voortduurt

Hoewel Nat King Cole in 1965 op slechts 45-jarige leeftijd overleed, heeft hij een blijvende erfenis achtergelaten, kunnen we wel stellen. Zijn muziek blijft namelijk wereldwijd geliefd en wordt nog steeds gedraaid op veel radiostations. Hij werd ook postuum geëerd met verschillende Grammy Awards, waaronder een ‘Lifetime Achievement Award’ ter ere van zijn buitengewone bijdrage aan de muziekwereld. We kunnen daarom dus ook niet ontkennen dat de invloed van King Cole tot op de dag van vandaag nog steeds voel- en ook hoorbaar is in de muziekscene. Zijn bijzondere stijl heeft ontzettend veel andere artiesten positief beïnvloed en geïnspireerd. De vele, vaak tijdloze klassiekers, zullen dan ook voor altijd een speciaal plekje hebben in de harten van de vele echte muziekliefhebbers.

Nat King Cole smile songteksten

Het hartverwarmende nummer ‘Smile’ van Nat King Cole is een tijdloze klassieker die veel mensen in hun hart heeft gesloten. Met zijn prachtige stem weet Nat King Cole elke keer weer de gevoelige snaar te raken bij zijn luisteraars. Wat velen niet weten, is dat het nummer ‘Smile’ oorspronkelijk werd geschreven door de legendarische Charlie Chaplin voor zijn film Modern Times uit 1936. Later werd het lied opgepikt door Nat King Cole en kreeg het een nieuw leven. De tekst van ‘Smile’ draagt een sterke boodschap van hoop en veerkracht. Het moedigt luisteraars aan om eens wat meer te lachen, zelfs in tijden van tegenspoed. Het herinnert ons eraan dat zelfs wanneer het leven moeilijk is, een glimlach ons kan helpen om door te gaan, volgens King Cole.

Pakkende zinnen uit het nummer Smile

Het nummer Smile is wereldwijd enorm bekend, maar voor de echte muziekliefhebbers zijn er een aantal zitten die we er absoluut even uit willen pikken voor je en deze met je bespreken.

Smile, though your heart is aching

Deze zin moedigt ons aan om wat meer te glimlachen, zelfs als we ons verdrietig voelen. Het geeft aan dat een glimlach ons kan helpen om het hart te genezen, ondanks eventuele pijn die we ervaren.

Light up your face with gladness

Hier wordt benadrukt hoe belangrijk het is om vreugde en blijdschap uit te stralen. Een positieve houding kan niet alleen onszelf, maar ook anderen beïnvloeden. Want laten we eerlijk zijn, iemand die blij is, daar worden we toch zelf ook vrolijk van?

You’ll find that life is still worthwhile

Deze zin herinnert ons eraan dat het leven nog steeds de moeite waard is, zelfs als we geconfronteerd worden met uitdagingen waarvan we op dat moment geen idee hebben hoe we deze het hoofd kunnen bieden. Het doet ons beseffen dat er altijd hoop is en dat we door moeten blijven gaan en dat er aan het einde van de tunnel altijd licht is.

Bekende Nat King Cole songs

Cole beheerste verschillende muzikale stijlen, waaronder jazz, pop, soul en rhythm-and-blues. Zijn adembenemende zangtalent, gecombineerd met zijn sublieme pianospel, raakt rechtstreeks het hart van elke luisteraar. Een van de bekendste liedjes van Nat King Cole is ‘Unforgettable’ uit 1951. Dit nummer groeide al snel uit tot een onsterfelijk klassieker en vestigde zijn reputatie als een van de grootste zangers aller tijden. Maar ook andere hits zoals ‘L-O-V-E,’ ‘Mona Lisa’ en ‘When I Fall in Love’ zullen voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Cole bracht daarnaast ook verschillende iconische albums uit, zoals ‘Love Is the Thing’ (1957) en ‘The Christmas Song (1960)’. Deze albums werden met open armen ontvangen door het publiek en staan nog steeds hoog aangeschreven binnen de muziekindustrie.

Bijnaam van Nat King Cole

Nat King Cole is natuurlijk een legende in de muziekwereld. Dat heeft er dan dus ook voor gezorgd dat hij een bijnaam kreeg en niet zomaar één! Zo is zijn oorspronkelijke naam ‘Nat Cole’ maar werd hij door velen de ‘king’ genoemd waardoor hij zijn naam veranderde naar Nat ‘King’ Cole, zoals we hem vandaag de dag eigenlijk ook allemaal herinneren. De reden dat hij deze bijnaam kreeg is vrij bijzonder te noemen. Tijdens een avond spelen, kreeg hij namelijk een papieren kroon op zijn hoofd gezet en vanaf dat moment was het duidelijk, Nat King Cole was geboren!

Doodsoorzaak van Nat King Cole

Laten we eerst teruggaan naar het begin. Nathaniel Adams Coles, beter bekend als Nat King Cole, werd geboren op 17 maart 1919 in Montgomery, Alabama. Met zijn unieke stemgeluid en virtuoze pianospel veroverde hij de harten van velen. Cole was niet alleen een talentvolle musicus, maar ook een geliefde persoonlijkheid. In de jaren ’40 en ’50 groeide Nat King Cole uit tot een absolute superster. Hij scoorde hit na hit, zoals ‘Unforgettable’ en ‘Mona Lisa’. Zijn muziek raakte mensen diep in hun hart en bezorgde hen talloze mooie herinneringen. Helaas kwam er een onverwacht einde aan het succesverhaal van Nat King Cole. Op 15 februari 1965, op slechts 45-jarige leeftijd, overleed hij. Maar wat was nu precies de oorzaak van zijn dood? Nat King Cole overleed aan de  gevolgen van longkanker. Hoewel Cole een man was met vele talenten en positieve energie, werd hij geconfronteerd met deze meedogenloze ziekte. Net als vele miljoenen andere mensen, wist ook Nat King Cole deze ziekte niet te overwinnen.

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan