Roland Kuit | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Programmamaker - Roland Kuit

Roland Emile Kuit (Boskoop, 18 februari 1959) is een Nederlands componist – Sonoloog. Zijn werken zijn elektronisch en acousmatisch. Kuit maakt gebruik van stochastiek waarin meerdere keuzemogelijkheden zijn opgenomen voor de uitvoerende(n). Ook componeert hij voor akoestische instrumenten, maar altijd in samenwerking met elektronische middelen en vervreemding of uitbreiding van klank en klankrichtingen. Hij balanceert tussen de grenzen van onderzoek, muziek, klankkunst en ruimte.

Roland Kuit komt uit een muzikaal gezin. In huis waren de strijkinstrumenten van zijn opa en ook stond er de vleugel. Deze had een grote aanstrekkingskracht op de jonge Roland. Met een bandrecorder nam hij de experimenten op. Zijn broers speelden allemaal een instrument. Roland Kuit volgde al op jonge leeftijd lessen fluit en piano aan het Koninklijk Conservatorium. Met als fluitpedagogen Mirjam Nastasi en Marijke Bakker. Nadat zijn interesse in elektronische muziek gewekt was, door groepen als Tangerine Dream en Kraftwerk en na kennismaking met de muziek van onder meer Karlheinz Stockhausen en Luigi Nono, volgde Roland de lessen Elektroakoestische muziek aan het Instituut voor Sonologie te Utrecht. Met als leraren: Gottfried Michael Koenig, Werner Kaegi, Claude Fatus, Stan Tempelaars, Paul Berg, Frits Weiland en Jaap Vink. Hierna volgde Roland privé lessen bij Dick Raaijmakers. Op het IRCAM in Parijs kreeg Roland les van Philippe Manoury en Kaija Saariaho in spectrale muziek. Muziek waarbij het om het samenstellen van timbres gaat. Tegenwoordig onderzoekt Kuit Microsound technologieën. Het gebruik van geluid op atomair niveau.

Na zijn studie legde Roland Kuit zich voor namelijk toe op verder onderzoek in synthese. Vanwege dit onderzoek wordt hij wereldwijd gevraagd om zijn bevindingen te delen op.scholen en universiteiten. Modulaire klanksynthese heeft zijn voorkeur. Dat is het doorverbinden van modules waardoor vele vormen van klanksynthese mogelijk zijn. Niet alleen analoge apparatuur, hij werkt ook met computer soft- en hardware als Max/MSP en het Kyma systeem. Altijd ligt vernieuwing ten grondslag aan Roland’s bewegingen en hij is daarom een veel gevraagd klankontwerper voor synthesizermerken zoals voor de MS-20 synthesizer van het Japanes merk Korg en het Zweedse Clavia Nord. Met name voor de Nord Modular, Nord Modular G2 en Nord Wave synthesizers. Als componist en geluidskunstenaar geeft hij concerten en exposeert hij klankobjecten/klankomgevingen in galeries en musea. Hierover schreven o.m. Avenue Magazine, uitgave #5 VOL.2 Amsterdam inside out, het blad Franse blad Orbe en WIRED. Ook is er samenwerking met verschillende disciplines. Zoals o.a. met Tomas Rajlich-schilderijen, Marcel Prins-beelden, en Karin Schomaker-visuals. Als expert in Elektronische muziek produceert Roland programma’ s voor de Concertzender. Kuit is internationaal aangesloten bij: Art Research Center Group, SEAMS, VEMS, NYCEMS en EMF.

rolandkuit.com

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan