Search for:
spinner

Gevonden Nederlandse triosonates uit de barok

ma 19 jan 2015
Thema: Oud

Op maandag 19 januari begint in Documento (19.00 – 20.00 uur) een nieuwe maandelijkse serie over triosonates uit de Nederlandse barok, gevonden door violist Nico Brandon in Europese bibliotheken.

 

Nederlandse triosonates doen absoluut niet onder voor die van beroemde buitenlandse collega’s als Arcangelo Corelli. Dat wordt vaak wel gedacht, maar dat is onterecht.

Nico Brandon speurde de Europese bibliotheken af en vond veel bladmuziek uit de Nederlandse barok. Hij nam al die muziek op voor de radio in de jaren 1980 en ’90. Unieke opnamen met muziek die nu vrijwel nooit meer te horen is. Daarom besteden we er bij Concertzender graag aandacht aan.

 

Nico Brandon

Nico Brandon

Benedictus Buns

In deel 1 op maandag 19 januari zijn triosonates te horen van Benedictus Buns (1642 – 1716). Hij was monnik, organist en componist van rooms-katholieke kerkmuziek.

Naast veel religieuze koorwerken componeerde Buns ook één bundel met sonates voor twee violen, viola da gamba en basso continuo. Deze bundel heet  “Orpheus Elianus è Carmelo in orbem Editus” en is in 1698 uitgegeven in Amsterdam.

 

Het Bouwmeester Consort (Nico Brandon en Mary de Ligt, viool. Ben de Ligt, cello en Marijke Smit Sibinga, klavecimbel) nam in de jaren 1980 alle triosonates van Buns op. U hoort er enkele.

 

Uitzending:

  • maandag 19 januari 2015, 19.00 – 20.00 uur

 

Klik hier door naar de programmagids voor de speellijst.