Search for:
spinner

Sonny Rollins. Twee vrouwen

wo 26 jun 2024
Thema: Jazz

za 29 juni, 14:00 uur – Past, Present & Future.
De opening is voor tenorist Sonny Rollins, onder meer begeleid door drummer “Philly” Joe Jones. Drie stukken van Newk’s Time (Blue Note 1957). Vervolgens, aan deze kant van de oceaan, de Zwitserse groep ITAKIRY met vocaliste Chiara Schönfeld. Voor het derde paneel van dit drieluik reizen we door naar het noorden, naar Noorwegen: saxofoniste Mette Henriette, omringd door haar Large Ensemble.

Past
De jaren ’56 en ’57 waren een vruchtbare periode voor Rollins. In ‘56 verscheen Tenor Madness, met John Coltrane. En in ’57 onder meer twee pianoloze albums: Way Out West en de live opname A Night at the Village Vanguard. Beide bezettingen zijn trio’s, met bas en drums. Newk’s Time is een kwartet met pianist Wynton Kelly, bassist Doug Watkins en drummer “Philly” Joe Jones.

  • De song The Surrey with the Fringe on Top, uit de musical ‘Oklahoma!’ van Rogers en Hammerstein (1943), werd een jazz standard. Rollins laat niet alleen de piano achterwege, maar ook de bas. Een duo dus, met alleen drummer Jones. In een latere levensfase staat Rollins ook wel in zijn eentje op de bühne.
  • Het kwartetstuk Asiatic Raes, een compositie van Kenny Dorham, opent met polyritmes en polymetriek. Na het thema gaat dat over in regelmaat binnen een traditionele song form. Ook hier krijgt Jones de ruimte voor een lang uitgesponnen drumverhaal.
  • De titel Blues for Philly Joe benadrukt de muzikale verwantschap/vriendschap tussen blazer en drummer. Een luchtige, vrolijke afsluiting van dit Rollins-blokje waarin ook pianist Wynton Kelly goed op dreef is. Boven de basale, majeurgekleurde bluesharmonieën componeerde Rollins een melodisch en ritmisch rijk thema. (John Coltrane componeerde een blues voor zijn bassist Paul Chambers, Mr. P.C. Staat op Giant Steps.)

 

Present
Na het stevige, expressieve Rollins-geluid schakelen we naar intiemere sferen. De Zwitserse groep ITAKIRY stond recent, op 28 april 2024, in TivoliVredenburg. Een initiatief van programmamaker Jaap van de Klomp. Naast zangeres/componiste Chiara Schönfeld bestaat de groep uit Mischa Maurer piano, Rafael Jerjen bas en Maris Egli drums. Veel natuur in de teksten. Vrije vormen, transparante texturen, met ‘non-percussief’ slagwerk.

Future
De Noorse saxofoniste/componiste/(en nog veel meer) Mette Henriette (foto) was in 2015 de eerste muzikant die een dubbel-debuutalbum opnam voor ECM-Records. U hoort haar in zes stukken, waarvan er drie onder de twee minuten blijven.
Haar Large Ensemble produceert vaak een sound waarin afzonderlijke instrumenten nauwelijks zijn te herkennen. Het kan zacht beginnen, en uitgroeien tot een storm. Het kan ook zacht beginnen, en zo blijven, met minimale ontwikkeling. De muziek nodigt uit tot beeldvorming, associaties.
…Let op. Er is niets mis met uw geluidsinstallatie. Na aanvang van het stuk Breathe duurt het 15 seconden voor het geluid hoorbaar wordt…
Waarschuwing: Jazzoverschrijdend.

Details in de Gids.

Een programma van Jaap van de Klomp

(foto: ECM-Records – Anton Corbijn)

Nieuwsberichtschrijver: “Zeg Jaap, het valt mij op dat in jouw keuze van eigentijdse jazzmuzikanten, vrouwen meer dan gemiddeld vertegenwoordigd zijn. Jonge vrouwen. Mooie vrouwen. Je hebt ook eens een zelf ingestelde prijs uitgereikt aan saxofoniste Kika Sprangers: de Jaap van de Klomp Appreciation Award 2017.”
Jaap: “Ja, ik heb wel een zwak voor vrouwen die, naar mijn mening, iets toevoegen aan het muzikale landschap.”
Nieuwsberichtschrijver: “………..?”
Jaap: “………………………………………………………………………!”