spinner

Steeds meer zalen gaan over op geluiddempende gietvloer

ma 15 mei 2023
Thema: Algemeen

Bij het organiseren van concerten komt veel kijken. Er moet een band staan, er moet een geluidsinstallatie komen die bestaat uit vele componenten. Denk bijvoorbeeld aan speakers, draden, snoeren, microfoons en geluidspanelen voor de geluidsman. Wist je echter dat er nog een ander aspect aan zit wat erg belangrijk voor de geluidsman is. Dat is de akoestiek van het gebouw. En die speelt vaak een grotere rol dan je denkt. Steeds meer zaaltjes en gebouwen nemen een gietvloer om de akoestiek te verbeteren.

Het belang van akoestiek
 Je hebt vast weleens een concert bijgewoond waar de akoestiek niet helemaal ‘je van het’ is. Vaak werden dit soort gebouwen gebouwd in tijden dat er helemaal nog geen moderne muziek bestond. Het galmt er te veel en er klinkt als het ware een soort echo. Of het geluid wordt op een rare manier gereflecteerd door een bakstenen muur. Soms kunnen gordijnen of de bekleding van stoelen al een hele hoop veranderen in de akoestiek. En ook de mensen die in de zaal zitten, hebben weer een heel ander effect op het geluid dan als de zaal leeg is. Kortom, er zijn een hele hoop dingen die de akoestiek beïnvloeden.

Het voorkomen van galm
Eén van de dingen die je kunt doen om de galm te voorkomen en de akoestiek in oude concertzalen is het laten installeren van een geluiddempende gietvloer. Met deze vloeren van epoxy en polyurethaan zorg je niet alleen dat de vloer er weer mooi bij ligt in het gebouw, maar ook dus dat eventueel schel en hard geluid wordt gedempt. Deze gietvloer van kunststof verbetert de akoestiek aanzienlijk bij het installeren van een dergelijke vloer. Daarnaast is het natuurlijk een stijlvolle manier om een nieuwe vloer aan te leggen als de vorige vloer al wat is versleten.

Een gietvloer – hoe werkt het?
Het is bewezen dat een dergelijke vloer van kunststof het geluid flink kan verbeteren en geeft het een soort rust in de zaal. Het is zelfs mogelijk om een laag onder de vloer aan te brengen die het geluid nog meer absorbeert. Op die manier kan je met deze soort vloer de akoestiek in een zaal helemaal regelen. Daarnaast is een dergelijke vloer van polyurethaan of epoxy enorm makkelijk schoon te houden, er zitten geen naden in waar viezigheid in kan sijpelen. En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken met kunststof, is het heel brandveilig.

Weer heerlijk luisteren
Met een gietvloer kun je in iedere zaal weer heerlijk luisteren naar een concert van je favoriete bands. Oude concert- en theaterzalen van eeuwen her kunnen weer eeuwen mee als er een ‘update’ wordt gedaan van de akoestiek. In plaats van de klassieke muziek die er in de 17e tot in de 19e eeuw werd gespeeld, wordt het met een gietvloer veel aantrekkelijker en makkelijker om ook een DJ uit te nodigen of om bijvoorbeeld een concert te doen met een band. Kortom, die gietvloer is dé oplossing voor je geluidsproblemen.