Search for:
spinner

Triptiek van De Stijl

De kunststroming De Stijl bestaat dit jaar een eeuw. In drie uitzendingen, waarbij abstractie, DADA en geluidskunst de speakerboxen thuis als autonome klanksculpuren zal omvormen, staan wij hierbij stil.

 

”Art has to be forgotten. Beauty must be realized” — Piet Mondriaan.
De kunststroming the Stijl bestaat dit jaar een eeuw.
100 jaar geleden richte de kunstenaar van Theo van Doesburg de groep DE STIJL op.

Rondom tijdschrift De Stijl ontstaat een kunstenaarsgroepering, bestaande uit onder anderen Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Vilmos Huszár en Gerrit Rietveld. Deze groep schilders, architecten en ontwerpers streeft naar een autonome, universele kunst, bedoeld voor een nieuwe mens in een nieuwe samenleving. Niet meer het individu, maar het grote geheel van de samenleving moet het uitgangspunt zijn. Een compleet nieuwe beeldtaal zou alle mensen op een gelijke manier moeten kunnen aanspreken. Hun ideeën hierover publiceerden ze in het tijdschrift.

Inmiddels mag Roland Kuit zich tot de experts in DE STIJL en muziek rekenen. Binnenkort komt de film “Rietveld Ruimtekunstenaar” van Bertus en Marco Mulder uit. Een film over het Rietveld-Schöderhuis en het RietveldPaviloen Kroller-Muller Museum, waarvoor Roland de muziek heeft gecomponeerd. Dit jaar in diverse Nederlandse musea te bezien. Ook gaat binnenkort zijn installatie “Op het Snijvlak van Toon en Kleur”naar de U.S.A.voor expositie in het Art Research Center, New Circle. Een installatie gebaseerd op DE STIJL richtlijnen over klank.

 

Op woensdag 22 februari 2017 om 23:00 uur kunt u luisteren naar het eerste deel van deze driedelige serie.