spinner

Eerste uitzending Internationale Luitdagen 2018

di 9 jul 2019

In Concertzender Live van vrijdagmiddag 12 juli zenden we twee opnamen uit van de Internationale Luitdagen 2018. Ook horen we een deel van het concert De Beeldenstorm door het Hemony Ensemble.

Tijdens de Internationale Luitdagen die vorig jaar, 2018, in Utrecht plaatsvonden namen we 8 concerten op. Op 12 juli beginnen we met het uitzenden van onze opnamen.
Het eerste concert heet ‘Il rifugio musicale del Reverendo – Adriaan Joriszoon Smout’ en werd gegeven door het Italiaanse luitquartet Pacoloni Ensemble.
De luitisten spelen muziek voor 1 tot 4 luiten uit het Luitboek van Thysius. Componist van deze muziek is Adriaan Joriszoon Smout.

Nehad El-Sayed en Peter Croton

Het tweede concert dat we horen is ‘A Meeting of the Lute and the Oud’. Een verrassende combinatie waar door de verschillende culturele invalshoeken nieuwe wegen worden verkend voor beide instrumenten.
Musici zijn Peter Croton, renaissanceluit en Nehad El-Sayed, Arabische ud.

Hierna horen we de tweede helft van het concert ‘De Beeldenstorm, een keerpunt in de Nederlandse muziek’, door het Hemony Ensemble olv. Simon Groot.
Met dit concert wil het ensemble de effecten van de Beeldenstorm en Reformatie op het Nederlandse muziekleven hoorbaar maken. Er worden drie psalmen uitgevoerd in diverse meerstemmige bewerkingen uit de late 16e en vroege 17e eeuw.

 

Uitzendingen:

  • Vrijdag 12 juli 2019, 14.00 – 16.00 uur
  • Dinsdag 16 juli 2019, 14.00 – 16.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst in de gids.