Search for:
spinner

United States & Cuba

di 21 nov 2023
Thema: Jazz

za 25 nov 2023, 22:00 uur – JazzNotJazz.
Vandaag acht stukken met een wat langere speelduur. De dubbel-cd Live In Cuba levert er twee. Live in Cuba is een concertregistratie van het Jazz at Lincoln Center Orchestra in de hoofdstad Havana, in 2015. Artistiek leider van de big band is trompettist Wynton Marsalis. Het programma bestond uit een mix van – en kruisbestuiving tussen – Amerikaanse jazz en Afro-Cubaanse muziek. Uitverkochte zalen vol enthousiaste Cubanen. De zoon van Marsalis, Simeon: “The crowd clapped, cried and laughed, clearly recognizing a sound that resonated deeply, although it had not been heard live for decades.”

2/3’s Adventure opent met Afro-Cubaanse ritmes, bijbehorende percussie, en gaat vervolgens naadloos over in bebopstijl. Gaat dan weer terug naar…. enzovoort. Lange solo van bassist Carlos Henriquez, de componist van het stuk.
The Sanctified Blues-From Congo Square neemt ons mee terug in de tijd, naar de elementaire blues en de polyfonie van New Orleans. Met een echte finale.

Bij het introduceren van Cubaanse invloeden in de Amerikaanse bebop heeft Dizzy Gillespie (trompettist/componist/bandleider) een belangrijke rol gespeeld. Zijn compositie Things to Come maakt ook deel uit van het Live in Cuba album.

Het optreden van de Amerikanen in Cuba was een direct gevolg van president Obama’s versoepelingen van de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen. De Chicago Tribune schreef dat deze trip van het jazzorkest méér gedaan heeft voor de Amerikaans-Cubaanse relaties, dan de politiek in zestig jaar.

Het volledige programma staat in de Gids.

JazzNotJazz – Jan Pieter Overmars