spinner

Venetiaanse oude muziek

wo 21 jun 2017
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

In Concertzender Live van donderdag 22 juni om 20.00 uur zenden we twee concertopnamen uit van het Festival Oude Muziek 2016. Hierin oude muziek uit Venetië: Le Banquet Céleste met solomotetten van Vivaldi en Il Suonar Parlante met Venetiaanse consortmuziek.

Le Banquet Céleste met de Franse contratenor Damien Guillon brengt drie solomotetten voor altstem van Antonio Vivaldi, waaronder het Stabat Mater en het Nisi Dominus.
Het Stabat mater was een compositieopdracht die Vivaldi in 1712 schreef voor het Ospedale della Pietà. Het Nisi Dominus is een van Vivaldi’s meest ambitieuze motetten voor solostem. Het heeft negen delen en maakt gebruik van een viola d’amore, een geliefd instrument van Vivaldi.
Filiae maestae Jerusalem schreef Vivaldi als inleiding voor het Miserere bedoeld voor de Goede Week.
Deze motetten worden aangevuld met een concerto voor strijkers.

Het Italiaanse gambaconsort Il Suonar Parlante van gambist Vittorio Ghielmi bracht een concert met Venetiaanse 16e en 17e-eeuwse instrumentale muziek voor consort. Toccata’s, canzona’s en sonates van de broers Gabrieli, Guami, Negri, Legrenzi en Castello en diminuties van Angelo Notari worden op gambaconsort gespeeld.
Ook klinkt het Intavolato die Claudio Monteverdi noteerde in tabulatuur voor luit en harp; wellicht bedoeld als hitparade van zijn eigen operafragmenten.

 

Uitzendingen:

  • Donderdag 22 juni 2017, 20.00 – 22.00 uur
  • Vrijdag 30 juni 2017, 15.00 – 17.00 uur

 

Klik hier door naar de speellijst in de programmagids.