Search for:
spinner

VU-kamerkoor

zo 7 april 2019, 15.15 uur, Waalse kerk, Amsterdam: Famous last words

Van dit concert is nog geen uitzenddatum bekend.

 

Famous last words

Een eeuwenoude legende vertelt hoe de zwaan haar leven lang zwijgt, maar vlak voor ze sterft nog één prachtig lied zingt. Op 6 en 7 april zingt het VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere de zwanenzang van componisten door de eeuwen heen. Een divers programma, met muziek waaraan componisten in de allerlaatste fase van hun leven werkten, soms zelfs nog tot op hun sterfbed.

Van lofzang tot klaagzang, de laatste stukken van het leven klinken bij elke componist anders. Bach laat een laatste keer zijn kennis en kunde zien in de Kunst der Fuge en de koraalprelude Vor deinen Thron tret’ ich hiermit, Mozart brengt een serene rust met het Ave verum corpus. Uit Schütz’ Schwanengesang, zijn opus ultimum, klinken de vreugdevolle Psalm 100 en het Magnificat. Andere componisten kijken terug op hun leven, zoals Gesualdo: in zijn Madrigali libro sesto is zijn bewogen leven en het lijden door de liefde overal te herkennen. Tussen alle oude meesters staat ook het laatste werk van een hedendaagse componist, dat laat zien dat de zwanenzang van alle tijden is. In het spirituele, 16-stemmige Plainsongs for Peace and Light weeft Jonathan Harvey een deken van noten om op te rusten. Naast de koorwerken zullen ook een paar bijzondere intermezzi te horen zijn, waaronder een orgelprelude van Brahms en een bijzondere uitvoering van liederen van Schubert.

In hun zwanenzang laten de componisten zich nog één keer horen: een nalatenschap voor de volgende generatie, een laatste proef van bekwaamheid, een troost in bange dagen, een ode aan de schoonheid. Kom luisteren en genieten van het nalatenschap van onze grote componisten.

Opname: Joost Kist, E06839