Search for:
spinner

WHAT’S IN AN ALBUM TITLE…

wo 27 jan 2021
Thema: Jazz

za 30 jan – 16:00 uur Tussen Swing en Bop
Clark Terry – The Happiest Sound In Jazz

Trompettist en fluegelhornspeler Clark Terry (1920-2015) maakt in zijn lange carrière meer dan 900 plaatopnamen in gevarieerde contexten. Zijn lijst met Awards and Honors is bijna onafzienbaar.

Tot zijn vele officiële en officieuze functies in de jazzwereld behoort ook die van ‘mentor’ voor jonge muzikanten, onder wie Miles Davis. Davis is high school leerling als hij Terry – een van zijn idolen – voor het eerst ontmoet. Hij vindt Terry hip en besluit ter plekke net zo hip, zo niet nóg hipper te worden. In een latere periode zullen de twee vaak muzikaal met elkaar optrekken. (Begin jaren ’50 treffen ze elkaar onder geheel andere omstandigheden. Davis, verslaafd aan heroïne, zit op de stoep van het hotel waar Terry logeert. Ziek, blut. Terry nodigt hem uit op zijn kamer, moet zelf snel weer weg om de bus te halen voor een tournee met Count Basie. Davis mag net zo lang blijven als hij wil. “Als je weg gaat, trek dan de deur achter je dicht.” Zodra Terry zijn hielen heeft gelicht steelt Davis alles wat los en vast zit in de hotelkamer en maakt het te gelde. Terry vergeeft hem, Davis maakt excuses, het komt weer goed.)

In het rijke programma van vandaag horen we Terry ook als vocalist, onder meer in Mumbles (Oscar Peterson Trio + One, 1964). Zijn tekstloze zang is een geheel eigen, ‘clarky’ vorm van scat.

In 1957 verschijnt Serenade To A Bus Seat, met Johnny Griffin (ts), Wynton Kelly (p), Paul Chambers (b) en Philly Joe Jones (d). Een topbezetting. Het titelstuk verwijst naar het bekende incident in 1955, waarbij de zwarte Rosa Parks weigerde haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke passagier. Niettemin vrolijk swingende bop!

Louie & Clark Expedition 2 is een samenwerking met drummer Louie Bellson, binnen de context van een 17-koppige big band. Bellson is dan 83, Terry 87! Harde en strakke big band jazz. De albumtitel verwijst naar de expeditie van Meriwether Lewis en William Clark uit 1803. Dit duo werd door president Thomas Jefferson op expeditie gestuurd naar het onbekende Westen. Jaren later bereikten ze de Westkust. De trip was een groot succes – Lewis en Clark werden volkshelden.

Het is maar een kleine greep uit een vol programma.

Tussen Swing en Bop – een programma van Ineke Heijliger