Search for:
spinner

De akoestiek van een strakke beton- of gietvloer

wo 9 mrt 2022
Thema: Algemeen

Gietvloeren zijn prachtige vloeren die passen bij zowel een klassieke- als nieuwbouwwoning. Dat klinkt als muziek in de oren, maar als u werkelijk naar muziek wilt luisteren speelt ook de akoestiek in de ruimte een rol. Vloeren met beton of een betonlook, gietvloeren van epoxy of polyurethaan. Ze hebben verschillende eigenschappen die ook doorklinken in de akoestiek. Wees gerust, elke vloer en eventueel extra toepassingen bieden een juiste akoestiek.

Heeft u wel eens geluisterd naar klassieke muziek in een zaaltje met een slechte akoestiek? Dat wilt u eigenlijk niet horen. Geen enkel werk van welke componist dan ook, komt tot zijn recht in een zaal waar het geluid neerslaat, wegvliegt of gewoonweg slecht te horen is door een galm. De akoestiek moet goed zijn.

Akoestiek is een spel tussen absorptie en terugkaatsing. De (bekleding van) wanden en de grootte van een ruimte bepalen voor een deel die akoestiek. Die wanden en het plafond van een concertzaal hebben vaak veelhoekige vlakken. Dat reflecteert het geluid zodat het beter en vooral meer natuurgetrouw te horen is. Het luistert letterlijk zeer nauw. Zelfs de bekleding van stoelen speelt een rol. En dan moet er ook nog rekening worden gehouden met het aantal bezoekers in de zaal omdat het menselijk lichaam ook de akoestiek beïnvloedt.

Veel klassieke concertzalen zijn ooit gebouwd om er alleen maar klassieke muziek ten gehore te brengen. Moderne concertzalen moeten multifunctioneel zijn en dat vraagt vaak om een reeks toepassingen om het geluid van de muziek bij concerten goed tot z’n recht te laten komen. De vloer speelt daar een grote rol in en datzelfde geldt voor vloeren in woningen. Niet alleen om er comfortabel naar muziek te kunnen luisteren, maar ook zonder galm met elkaar te kunnen praten, te eten, televisie te kijken en ga zo maar door. De akoestiek in een woning is net zo belangrijk als die in de concertzaal.

 

Beton vloer met juiste akoestiek

Zo kan een kale betonnen vloer een vreemde akoestiek teweegbrengen. Voor afdekvloeren in woningen wordt dan ook niet voor ‘gewoon beton’ gekozen, maar voor een ander soort betonvloer. Het gaat dan om een design betonvloer, woonbeton, beton Cire of Microsement. Al deze betonvloeren hebben specifieke eigenschappen die zo’n vloer geschikt maken voor een benedenverdieping of bijvoorbeeld een sanitaire ruimte. Hierbij is de samenstelling belangrijk en de verdeling van de hoeveelheid polyurethaan en beton, waar zo’n vloer uit bestaat.

Wie zich stoort aan contactgeluid op een strakke vloer, zoals tikkende hakken of stoelpoten die over de vloer schuiven, kan ervoor kiezen een extra ondervloer met een geluiddempende laag toe te passen. De akoestiek wordt dan nog meer verbeterd.

 

Strakke gietvloer met goede akoestiek

Naast design betonvloeren zijn ook gietvloeren van met name polyurethaan (PU gietvloer Greenline) mooi vlak en strak. Zo’n vloer kan overal in de woning worden toegepast in enorm veel verschillende kleuren. Deze gietvloer voelt warm en comfortabel aan en kan een stootje hebben. De gietvloer is eenvoudig schoon te maken en dat biedt gemak voor wie huisdieren heeft. Gietvloeren lenen zich bovendien uitstekend om er vloerverwarming onder te leggen.

 

Om terug te komen op de akoestiek, is het voor te stellen dat -vooral in grote ruimtes- er ook met deze gietvloer zorgen zijn over de akoestiek. Dan is het belangrijk te weten dat design gietvloeren voldoen aan de minimale geluidsnorm van 10 dB. Dat betekent dat het materiaal het geluid met 10 tot 12 dB verbetert. Deze norm is gebaseerd op een advies van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Doordat gietvloeren bovendien elastisch zijn draagt het bij aan een goede akoestiek. Ook bij een gietvloer is het mogelijk om er extra een geluiddempende laag onder aan te brengen. Het is voor te stellen dat mensen die slechthorend zijn en hoorapparaten dragen, hier baat bij hebben.

 

Gietvloer prijs

De prijs van een gietvloer is niet zomaar te geven. De gietvloer prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters, de arbeidskosten en of de ondervloer in orde is of moet worden aangepast, uitgevlakt of zelfs vervangen. Een houten vloer of een tegelvloer vragen om een andere bewerking dan een betonvloer in een nieuwbouwwoning. Kiest u voor een gietvloer die louter bestaat uit polyurethaan of juist voor een epoxy gietvloer? Of gaat uw voorkeur toch uit naar een vloer van vooral beton? Of is een grindvloer toch meer waar u aan denkt? Al deze verschillende gietvloeren geven niet alleen een ander uiterlijk, maar hebben stuk voor stuk een andere prijs. De ene vloer aanleggen is ook meer arbeidsintensief dan de andere en vraagt om een geschikte ondervloer afgestemd op de bovenlaag. Laat u daarom goed informeren. Kies de meest comfortabele vloer die bij uw woning en woonwensen past.