De zestiende eeuw was een tijd van intense religieuze beweging. Maar waar hield godsdienst op en begon het ‘echte’ leven?
Veel aan de zestiende eeuw was gruwelijk. Heksenvervolgingen, ketterverbrandingen, inquisitie, godsdienstoorlogen, beeldenstormen… geen tijd waarin je had willen leven. Maar alles heeft zijn keerzijde. De obsessie met godsdienst leverde de mooiste muziek op. We zullen niet zeggen dat de hartverscheurend mooie missen al die rokende brandstapels waard waren, maar het scheelt niet veel meer…
Zestiende-eeuwers waren niet alleen heel intens met godsdienst bezig, ze deden dat ook op een manier die wij ons moeilijk kunnen voorstellen. Godsdienst hoorde niet in de kerk, het was verweven met het dagelijks leven. Protestanten brulden de psalmen als straatliederen, en de kerken gebruikten wereldlijke liedjes – soms zelfs vieze! – als basis voor stichtelijke liederen. Voelden mensen wel een wezenlijk verschil tussen de liefde voor een man of vrouw en de liefde voor God?
In dit concert horen we diverse liederen uit de zestiende eeuw, zowel wereldse als geestelijke, vaak in paren die bij elkaar horen. De componisten zijn meestal onbekend. De locatie is op en top zestiende-eeuws: het Hof in Dordrecht, de plek waar in 1572 de eerste calvinistische Staten van Holland bij elkaar kwamen!