Search for:
spinner

Pandora’s doos of zondagsrust?

De een wordt geboren met een muzikaal oor en aanleg voor muziek, de ander met het ritmegevoel van een lantaarnpaal. Tuurlijk, klassieke muziek luisteren kun je leren, maar wat gaat deze muziek dan met je doen? Word je er energiek van of val je juist in slaap? En wat voor invloed heeft het op je humeur?

In mijn vorige blog vertelde ik je meer over de muziekgerichte programmering van de Concertzender. Deze keer gaat het over wat jij kunt doen met klassiekemuziekradio.

 

Onoverwinnelijk

 

Veel mensen beschrijven klassieke muziek als rustgevend of kalmerend.

Toch krijg ik een heel ander gevoel bij de finale van de Vuurvogel van Stravinsky: ik voel mij onoverwinnelijk.

 

Emoties versterken en verslaving: klassiekemuziekradio

 

Klassiekemuziekradio heeft ongelooflijk veel effect op je en is voor iedereen anders. Probeer maar eens een boodschap te doen terwijl je Wagner opzet. Dit voelt alsof je in een film leeft waar de vonken vanaf springen.

Dat klassieke muziek luisteren goed voor je is, lijkt een open deur.

Maar zijn er dan ook negatieve effecten die hierover een schaduw werpen? Want muziek kan intense gevoelens versterken en verslavend zijn.

Is muziek dan wel zo gezond voor je?

 

Dopamine is dope

 

Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine. Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.

Klassieke muziek luisteren en dopamine

Klassieke muziek luisteren is een gelukzalig gevoel

 

Wees maar gerust: er zijn veel meer onderzoeken die wijzen naar de positieve dan de negatieve kanten van muziek. Er zijn zelfs lichamelijke voordelen van klassieke muziek ten opzichte van jazz en popmuziek!

 

Klassieke muziek luisteren en humeur

 

Om nu terug te komen op dat humeur: muziek kan onder andere het humeur versterken. Vrolijk wordt vrolijker, verdrietig wordt verdrietiger. Dat kan natuurlijk verkeerd uitpakken, want het klinkt als een vergroting van uitersten.

“Daarom kan muziek therapeutisch werken.”

Maar dit is juist het grote voordeel. Op deze manier leer je op een gezonde wijze met je emoties om te gaan op een plek zonder risico’s. Daarom kan muziek therapeutisch werken. Natuurlijk moet je niet te ver doorschieten en je kunt het ook gebruiken om diezelfde emoties te reguleren.

 

Betere pijnstilling en lagere bloeddruk

 

In ziekenhuizen is muziek fascinerend belangrijk. In deze gebundelde studie naar muziek na een ziekenhuisoperatie blijkt dat muziek niet alleen kan werken als pijnstiller, maar zelfs angsten kan verminderen.

Het absurde daarbij is dat muziek zelfs deze effecten had terwijl patiënten onder algehele narcose waren. Met andere woorden, muziek tijdens de operatie onder narcose kan zorgen voor minder pijn na de operatie.

“Lagere bloeddruk verklaart dus waarom je zondagsrust kunt voelen bij het luisteren naar klassieke muziek.”

Ook opvallend: volgens onderzoek van de universiteit van San Diego is de bloeddruk bij klassieke muziek lager vergeleken met jazz, pop of geen muziek. Te hoge bloeddruk wordt vaak veroorzaakt door stress.

Lagere bloeddruk verklaart dus waarom je zondagsrust kunt voelen bij het luisteren naar klassieke muziek.

Opgepast, want het tempo van de muziek kan niet te hoog zijn, anders werkt het niet.

Tip: luister voor dit ontspaneffect naar Geen dag zonder Bach!

 

Een gevaarlijk wondermiddel

 

Dan nu de negatieve kanten van muziek. Hoewel veel onderzoek wordt gedaan naar muziektherapie om van een verslaving af te komen, valt het aantal onderzoeken naar muziekverslaving zelf tegen.

Dit dopamineverwekkende, angstverminderende medicijn klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn.

Door ons interne beloningssysteem kunnen we namelijk verslaafd raken aan muziek. Die dopaminerush kan zorgen voor een intense schommeling tussen de lusten en lasten bij het naar klassieke muziek luisteren.

 

Riskant randje

 

Of je je nu onoverwinnelijk voelt of er een oorverdovende rust achterblijft in je hoofd: muziek bij de Concertzender kan je humeur, bloeddruk en zelfs pijnbeleving veranderen!

 

Goed nieuws toch?

 

Let wel op dat die dopamine geen verslaving wordt, want anders verandert dat gelukzalige gevoel regelrecht in Pandora’s doos. Des te spannender: muziek is een wondermiddel met een riskant randje!

 

Geschreven door Yves Goudriaan

Foto’s: Yuliya Harbachova, Ray Shrewsberry en stux via Pixabay