Concertzender Live | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

Strijkorkest La Primavera, niet te verwarren met het latere renaissance-ensemble dat dezelfde naam draagt, maakte eind jaren tachtig en begin jaren negentig furore met een aantal concerten van hoge kwaliteit. We stoffen er vandaag twee af.

 

In ons eerste concert horen we Klassieke muziek. Met een hoofdletter, want we hebben het over de Klassieke periode. Het concert begint met een Adagio en fuga van Franz Xaver Richter, een van de grote meesters uit de preklassiek. Daarna horen we een vioolconcert van Mozart. Op soloviool horen we een Niemand Minder Dan, om precies te zijn, Jaap van Zweden. Nu een wereldberoemd dirigent, destijds een aanstormend violist. Daarna waagt het orkest zich aan een laat kwartet van Beethoven. Kan dat, de late Beethoven op strijkorkest? Laat u overtuigen.

In het tweede concert duiken de strijkers de muziek van de vroege twintigste eeuw in. We krijgen dansen van Debussy te horen, en een deel van Apollon mussagète van Stravinsky.

Achttiende eeuw, twintigste eeuw – La Primavera kon het allemaal. Romantiek trouwens ook. Helaas konden we maar twee concerten in ons programma krijgen. Hun Romantische concerten hoort u misschien ooit nog weleens van ons.

 

  1. Franz Xaver Richter – Adagio en fuga
  2. Wolfgang Amadeus Mozart – Vioolconcert nr. 3 in G
  3. Ludwig van Beethoven – Strijkkwartet nr. 13 in Bes, opus 130 (versie voor strijkorkest)
  4. Claude Debussy – Twee dansen voor harp en strijkorkest
  5. Igor Stravinski – Apollon musagète: premier tableau

 

Samenstelling: