Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Concertzender Live

do 2 mrt 2023 14:00 uur
Genre: Folk
Componist: Traditional

In 2009 werd in de Groningse Oosterpoort Trad.it! gehouden. Een folkfestival met vedels, doedelzakken en wat dies meer zij.

Wereldmuziek kan overal vandaan komen, ook uit eigen huis of daarbij in de buurt. Dat eerste mogen we behoorlijk letterlijk nemen, want dit Groningse festival opent met een band uit Groningen! Törf (foto) brengt al sinds 1975 Groningse traditionals in een flink aangekleed arrangement met doedelzakken, accordeon, fluitje van een cent en zelfs de Turkse trom. Ook schrijven ze zelf liederen, op de teksten van de vele dialectdichters die de provincie rijk is.

Van Groningen gaan we naar Schotland, naar de Hebriden om precies te zijn. Daar komt Julie Fowlis vandaan. Net als Törf zingt zij in de streektaal, in haar geval het Gaelic. Haar bandleden komen voor een deel uit Ierland. Daarom horen we ook Ierse liederen en dansen.

Uit Noorwegen komen de Valkyrien Allstars, en als u dat niet wist kunt u dat misschien wel raden. De Allstars verloochenen hun afkomst niet, met hun smachtende melodieën en hun hardingfeler (traditionele violen). Maar vooral de snelle nummers hebben een stevige onderlaag met contrabas en drumstel. Het is dus duidelijk een stedelijke variant van de folk die we hier horen. Maar kan dat ons wat schelen?

 

Alleen van Törf is een volledige speellijst bekend.

1. Zo geern
2. Wilde veen
3. Moi wicht
4. Dreikeuningenlaid
5. Loat mie heurn
6. De specht
7. De scheepsjoagers
8. ‘t Leste kefee
9. Swieniegel
10. Woat bistoe
11. toegift: Deewiefken
10-20: Julie Fowlis
21-30: Valkyrien Allstars

Uitvoerenden

Törf: Henk Scholte (zang), Geert Ridderbos (accordeon, davul), Eddy de Jonge (bas en gitaar), Marius Greiner (viool, mandoline, davul), Flip Rodenburg (doedelzakken, pommer, tin-whistle, zang), Jos Kwakman (gitaar, doedelzak, davul)

Julie Fowlis: Julie Fowlis (zang), Tony Byrne (gitaar, zang), Eamon Doorley (Bozouki, zang), Martin O’Neill (bodhran)

Valkyrien Allstars: Tuva Livsdatter Syvertsen (Hardanger Fiddle, zang), Ola Hilmen, Erik Sollid (Hardanger Fiddle & slagwerk)

 

Samenstelling: