Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner
Oud

Concertzender Live

Uit concertjaar 2005 draaien we Oude Muziek. Soms Heel Oude Muziek.

Oude Muziek – muziek van vóór 1700 en soms ook van iets erna – behoort tot onze kerntaken, naast modern/hedendaags, jazz, wereldmuziek en ‘gewoon’ klassiek. Elke jaar weer nemen we concerten op met muziek uit lang vervlogen tijden, vaak veel te weinig bekend bij het grote publiek.

Oude Muziek is geen stijl op zich. Het is een vergaarbak van vele stijlen die zich in de loop van een jaar of duizend in Europa ontwikkeld hebben. Muziek geschreven met zeer verschillende bedoelingen, voor zeer verschillende gelegenheden, met zeer verschillende technieken. In dit programma klinken drie concerten die weinig met elkaar te maken hebben, maar alle drie de moeite waard zijn.

Op te beginnen horen we een kort optreden van de Camerata Traiectina. Dit ensemble specialiseerde zich in het zoeken en reconstrueren van zeventiende- en achttiende-eeuws repertoire, vaak gewone liedjes van de burgerij. Dit programma staat in het teken van Rembrandt. Het is december 2005, en het Rembrandtjaar 2006 werpt zijn schaduw al vooruit. De Camerata weet natuurlijk precies welke muziek Rembrandt gehoord kan hebben – en weeft er ook nog een subplot rond Frans Hals doorheen. De toelichtingen die Louis Peter Grijp, professor muziekwetenschap en artistiek leider van het ensemble, tussendoor geeft, zijn de moeite meer dan waard.

In concert nummer twee gaan we veel verder terug. We zijn nu in het Parijs van de veertiende eeuw beland. In de Notre-Dame om precies te zijn. Gelijktijdig met de bouw kwam daar ook de polyfonie tot bloei. Maar nu, een dikke eeuw later, moet het anders. Heel anders zelfs, vindt Philippe de Vitry. Hij zet precies uiteen wat er moet veranderen aan de muziek. Ars nova gaat de polyfonie van de veertiende eeuw heten, nieuwe kunst. Philippe doet zelf voor hoe het moet. Velen volgen hem na. In een concert van Fala Musica horen we verschillende motetten van deze veertiende-eeuwse avant-garde.

Uit een derde concert horen we alleen fragmenten. Klaveciniste Cathryn Cok brengt een programma vol Franse klaviermuziek. We horen achttiende klassieken als Jacques Duphly (1715-1789), maar ook de hoogbarokke Johann Jakob Froberger (1616-1667), die vanuit Duitsland naar Frankrijk reisde om het land met zijn kunsten te verbluffen.

Afspeellijst
1. Drinck-Liedt op de Peeckel-haring
2. De Coninginne Alciones Droom
3. Hoort Louweris-oom
4. Constantijn Huygens – Avertisti faciem (Psalm 29/30)
5. Constantijn Huygens – Serenata; Riposta della fenestra
6. Constantijn Huygens – Hoe is ‘t beloven
7. lezing Vondel
8. Boerenvreugd; Zaamenspraak tussen man en vrouw
9. anoniem – Musicorum collegio/In templo Dei/Avete
10. Philippe de Vitry – Vos quid admiramini/Gratissima virginis/Gaude gloriosa
11. Philippe de Vitry – Firmissime/Adesto/Alleluya benedictus
12. Philippe de Vitry – Douce plaisance/Garison selon nature/neuma quinti toni
13. Philippe Roylaert – Rex Karole/Leticie/Virgo prius ac posterius
14. Magister Henricus / Gilles de Pusieux – Ida capillorum/Portio nature/Ante tronum
15. anoniem – Musicalis sciencia/Sciencie labor/tenor (instr.)
16. anoniem – Degentis vita/Cum vix artidici/Vera pudicitia
17. Guillaume de Machault – Felix virgo/Inviolata genitrix/Ad te suspiramus
18. Bernard de Cluny – Apollinis eclipsatur/Zodiacum/In omnem terram
19. Jacques Duphly – La Forqueray; La Médée; Les graces; La De Belombre
20. Johann Jakob Froberger – Le tombeau de Mr. Blancrocher
21. Claude-Bénigne Balbastre – La Lugeac

Uitvoerenden

1-9: Ensemble Camerata Trajectina: Hieke Meppelink (sopraan), Nico van der Meel (tenor), Saskia Coolen (blokfluit), Annelies van der Vegt (viool), Erik Beijer (viola da gamba), Louis Peter Grijp (luit, citer)

10-18: Fala Musica: Ildiko Hajnal (sopraan), Mami Irasawa (sopraan), Hugo Naessens (altus), Bram Verheijen (tenor), Maurice van Lieshout (blokfluit), Gertie Johnsson (blokfluit), Hans Lub (vedel), Susanne Braumann (vedel), Liron Rinot (schuiftrompet), Thomas Winthereik (luit)

19-21: Cathryn Cok (klavecimbel)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan