De Nacht: Wereldmuziek | Concertzender.nl :: Radio
spinner

De Nacht: Wereldmuziek

Internationaal samenspel. In deze nacht kunt u kennis maken met musici van het ene land, die ervoor gekozen hebben met musici uit een ander land samen te spelen.

1-The-Folk-MessengersThe Folk Messengers spelen een explosief muziekmengsel, dat een ontmoeting is tussen de traditie van de Franse bal folk en jazz improvisatie, versierd met een flinke dosis groove en funky ritmes. Het trio bestaat uit Camille Passeri, trompet, bugel; Simone Bottasso, melodeon en Anthony Jambon, gitaar, drie getalenteerde Frans-Italiaanse muzikanten. Het trio maakte vorig jaar haar debuut met de cd ‘All For One’, dat tien originele nummers bevat. Opvallende is de prachtige uitvoering van het nummer ‘Spleen’ van Richard Galliano.

Cd. ‘All For One’ door The Folk Messengers.  Label | Video

 

2-Slang-and-ChatterjeeSlang & Purbayan Chatterjee.

Op het 5e album van het Belgische trio Slang verwelkomt het trio de Indiase muzikant Purbayan Chatterjee. Slang had Purbayan ontmoet tijdens het opnemen van zijn tweede album “Whisper van het Oosten” in 2012. Die ontmoeting met de sitar heeft Slang bewogen om een tournee in samenwerking met Europalia India in eind 2013 – begin 2014 te organiseren. Dit album bevat vijf originele composities, twee voor de sitar: ‘Run’ (met een elektrische gitaar à la Santana) en ‘Pace Of Mind’. De nummers die Slang inbrengt zijn: ‘Apu Trilogy’ en ‘Karmasutra’. En dan spelen zij een nummer samen: ‘Oye’. Alle opgenomen met traditionele instrumenten.

Cd. ‘Pace of Mind’ door Slang & Purbayan Chatterjee. Label: Slang / Zig Zag World (2015). Distributie: XANGO Music. Video

 

3-KhiyoKhiyo.

De band Khiyo is vernoemd naar een letter uit het Bengali alfabet. Het is een unieke letter die, terwijl het een combinatie van twee letters is, toch een eigen identiteit heeft. Dit is ook het geval met de bandleden, zijn komen uit de westerse klassiek, rock, jazz, blues wereld. Zangeres Sohini Alam, gebruikt haar moeders- en grootmoeders muzikale traditie. En met behulp van die traditie, speelt Khiyo liedjes die eeuwen geleden geschreven zijn door zwervende Bengaalse troubadours.

Cd. ‘Bengali Music with A London Sound’ door het trio Khiyo. Label: Arc Music (2015), code: EUCD-2581. Video

 

4-Bixiga70Bixiga 70.

Bixiga is een wijk in São Paulo die honderd jaar geleden werd gekoloniseerd door de Italiaanse migranten. Vandaag is dat alleen te merken door de namen van de bewoners en door de vele Italiaanse restaurants. De wijk is bezaaid met uitgaansgelegenheden,  culturele centra en winkels die deze tot één van de meest spannende en gevarieerde artistieke wijken in Brazilië maakt. Bixiga 70, heeft het nummer 70 aan haar naam toegevoegd ter herinnering aan de band van Fela Kuti, Afrika 70, maar het is ook het huisnummer waar ze vroeger woonden. Ze wil met dit derde album het verband tonen tussen Brazilië en West-Afrika. De 10-delige band vertegenwoordigt op deze cd de Afrikaanse muziek scene, op basis van ‘afro beat’, funk en jazz, maar ook van stijlen van hun eigen land en de traditionele repertoires van Zuid-Amerika, zoals samba, salsa en cumbia.

Cd. Bixiga 70. Label: Glitterbeat (2015), code: GBCD-026. Distributie: XANGO Music. Video

 

5-Tango-AliadoTango Aliado.

Wervelende tango’s van Astor Piazzolla en ingetogen milonga’s van oude meesters zoals Carlos Gardel, Anibal Troilo en Pedro Laurenz. ‘Un Abrazo’ is een omhelzing. Luister naar deze prachtige muziek door het Amsterdamse kwartet Tango Aliado, een uniek kwartet bestaande uit professionele musici, samengebracht door hun grote liefde voor tangomuziek.

Cd. ‘Un Abrazo’ door Tango Aliado. Label: www.tango-aliado.com (2014), code: FVF2014.

 

6-ArifaArifa.

De veelgeprezen (Roemeens, Duits, Turks-Nederlandse) band Arifa verwelkomt op deze cd drie zangeressen uit China, Iran en Bulgarije, ieder met een eigen traditioneel strijkinstrument. De drie zangtradities mengen perfect met Arifa’s mix van verschillende Oosterse stromingen. Sinds de oprichting in 2010 oogst de groep internationale lof voor hun op Oriëntaalse leest geschoeide muziek, die gekleurd wordt met elementen uit Balkan-muziek en jazz.

Cd. ‘Arifa & Voices of the East’. Label: Buda Musique (2015), code: ref.860278. Distributie: XANGO Music. Video

 

7-Epistola-Souza-PascalCarmen Souza & Theo Pascal.

‘Epistola’ is het Grieks/Latijnse woord voor brief, en dat elke brief ook een boodschap bevat. De Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza brengt warmbloedige Kaapverdische ritmes en melancholieke fado met de vrijheid van jazz. Doorslaggevend voor haar succes was de ontmoeting met de Portugees Theo Pascal, één van de beste bassisten binnen de jazz- en wereldmuziek scène.

Cd. ‘Epistola’ door Carmen Souza & Theo Passcal. Label: Galilea Music Comm.de / Music & Words (2015), code GMC064. Video