Madagaskar: mora mora!
"Het eerste dat opvalt wanneer je als Nederlandse in Madagaskar arriveert, is de puurheid van de Malagassiërs. De mensen zijn open, vriendelijk en onbevangen en maken meteen oogcontact. Er hangt een zorgzame sfeer, die aangenaam en relaxed overkomt; ‘mora mora’ noemen ze dat. De sawa’s vormen een karakteristiek onderdeel van het landschap en liggen als lappendekens over de heuvels.
Archeologen vermoeden dat de eerste bewoners van Madagaskar met kano’s vanuit Indonesië hierheen kwamen en hun rijstcultuur meebrachten. Ook van het Afrikaanse vasteland trokken mensen naar het ‘Rode Eiland’. Daardoor ontstond op den duur een gemêleerde Afro-Aziatische bevolking met fascinerende gebruiken zoals de dodencultus.
De dood is de belangrijkste gebeurtenis in het leven op Madagaskar. Het onrespectvol ruimen van graven zoals in Nederland is hier ondenkbaar! Een huis dient slechts als tijdelijk onderkomen; een graftombe is voor de eeuwigheid. Gemiddeld zes jaar na het overlijden van een familielid is het opnieuw tijd voor een vreugdevolle gebeurtenis; de ‘famadihana’; ‘het draaien van de botten’. Deze ceremonie kan wel een week duren en uiteindelijk raakt iedereen in trance en/of dronken. Negen maanden nadien worden ettelijke buitenechtelijke kinderen geboren, maar dit is geen reden tot jaloezie. Overal in Madagaskar zie je bijzondere graftombes in het landschap staan" (Georgette Elders, zomer 2006). Nieuwsgierig geworden ? In deze Klankenstapper doen wij voor u alles uit de doeken. Omlijst door prachtige muziek van Radjery; de valiha-tovenaar en met M’Boutah en Tarika Ravinali.