programmagids


december 2009

ma di wo do vr za zo
  123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Vorige maand     Volgende maand


Door op een datum te klikken, krijgt u de programma-informatie van die dag te zien. De gegevens staan meestal 2 weken vooraf online. Ook lastminutewijzigingen vindt u hier.

 

legendadinsdag 15 december 2009

05:00 Pakrammel Hedendaagse muziek-icon

Vreemde geluiden #5.
Andere koek! Bizarre en intrigerende geluiden worden U voorgeschoteld door Marylou Busch.

06:00 Popart Hedendaagse muziek-icon

David Morley / Andrea Parker # 2.
De muziek van Andrea Parker en David Morley is de laatste jaren bijzonder sterk met elkaar vervlochten. Lompe bassen, logge electrobeats, een orchestrale of donkere ambiente opvulling zorgen voor minimale ‚melodien’ als daarvan al sprake is. Het lijkt er op dat sinds ze elkaar gevonden hebben ze hun stijl steeds verder perfectioneren.

07:00 Bijdetijds Hedendaagse muziek-icon

In het kader van onze Donemusprogrammering aandacht voor muziek van Rob Zuidam. Der Hund #2.
Tijdens het afgelopen Holland Festival vond de première plaats van de opera Adam in ballingschap van Rob Zuidam.

08:00 Concertzender Live Hedendaagse muziek-icon

(1) Op 8 maart speelden het DoelenEnsemble, o.l.v. Arie van Beek m.m.v. Caroline Cartens (sopraan) & Ellen Versney (harp) haar programma NL-Wereldmuziek met werken van Meijering, Koolmees, de Kemp, Tsoupaki en tenslotte Juan Felipe Waller met de wereldpremière van zijn Reconnaissances. (2) Op 3 april speelden in het Amsterdamse Bethaniënklooster, als onderdeel Fameuze Duo’s van de serie Etudes voor Opera, David Kweksilber (klarinet & sax) & Guus Janssen (piano) werken van o.a. Guus Janssen zélf.

10:00 230 Volt Hedendaagse muziek-icon

In deze aflevering van 230 Volt muziek voor klavecimbel en elektronica van de Engelse klaveciniste Jane Chapman.

11:00 Pakrammel Hedendaagse muziek-icon

Subtitle en Busdriver.
Twee rappers uit Los Angeles, Subtitle en Busdriver, laten zien dat rappen niet altijd over bitches en gangs hoeft te gaan, dat dure auto’s en kleding geen vereisten zijn en dat ook de muzikale context niet voorgeschreven is. Zij denken na over hun teksten maar rocken er niet minder om. Van Subtitle draaien we werk van zijn nieuwe album ‘Nerves of Ice’ en van Busdriver hoort u werk van ‘Cosmic Cleavage’ uit 2004.

12:00 Concertzender Live Culturele raakvlakken-icon Oude muziek-icon

Pianist Kimball Huigens organiseerde in 2006 een aantal concerten rondom de 100ste geboortedag van Dimitri Sjostakovitsj met zijn serie De Kamer van Sjostakovitsj. Op 24 september praatte Hans van den Boom een programma aan elkaar met natuurlijk de initiatiefnemer Kimball Huigens én Yevgeny Starodoubtsev (piano), Ruben Gerson (bas) en David Wilson-Johnson (basbariton).

13:00 Kroniek van de Nederlandse muziek Culturele raakvlakken-icon

Werken van Johann Wilhelm Wilms, aflevering 4

14:00 Rondom orgels Culturele raakvlakken-icon

Een serie programma’s over orgels, hun bouwers en hun omgeving
Vandaag de zeventiende aflevering met aandacht voor één orgel en één organist.
Feike Asma bespeelt het Garrelsorgel in de Groote Kerk in Maassluis.

15:00 De Muzikant Culturele raakvlakken-icon

Nog een vooruitblik op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade met harmonieorkesten uit Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland.

16:00 Chanson Culturele raakvlakken-icon

Muziek van Boris Vian (1920-1959). Op 23 juni was het precies een halve eeuw geleden dat hij overleed.

17:00 Stemmen van de Nacht Culturele raakvlakken-icon Nachten-icon

Jenny Arean.

18:00 Holiday for Hipsters Jazz-icon

Non-stop jazz en blues uit de jaren 30, 40 en 50 zoals die destijds door de hepcats, de hipsters en de beatniks werd geapprecieerd.

18:30 House of Hard Bop Jazz-icon

Tenorsaxofonist / componist Benny Golson (1929) deel 4. In 1960 en 1961 nam hij een heel bijzonder en origineel album op: Take a Number From 1 to 10.
Hij begint alleen, en in ieder volgend stuk komt er een jazz-musicus bij. Vandaag komen 8 stukken aan bod, van solo t/m een octet.

19:00 Off the Beaten Track(s) Jazz-icon

Pianist Frank van Bommel (1962) is zeker een buitenbeentje in de Nederlandse jazzwereld, hij is moeilijk in een hokje te plaatsten. Het trio “As If 3” is een vat vol tegenstellingen, waarbij de vrije slag van bassist Raoul van der Weide en de schoolslag van drummer Wim Janssen succesvol worden gecombineerd met de ruime opvattingen van de pianist.

20:00 Spinning the Blues Crosslinks-icon Jazz-icon

21:00 Jazz Special Jazz-icon

Vorige maand was het 100 jaar geleden dat klarinettist Benny Goodman (“the King of Swing”) werd geboren – hij leefde van 1909 tot 1986. Goodman trad veel op met kleine combo’s, maar ook als leider van zijn bigbands maakte hij furore. Vandaag de live-opnamen van het legendarische concert in Carnegie Hall uit januari 1938.

22:00 Karavan'serai Jazz-icon

Jon Hassell’s uniek sonisch universum. Hij stond aanvankelijk onder invloed van Karlheinz Stockhausen en zocht later aansluiting bij de ‘minimal music’. Vandaag o.a. “Siwan”, een Amerikaans – Noors – Marokaans – Frans – Duitse samenwerking.

23:00 Holiday for Hipsters Jazz-icon

Non-stop jazz en blues uit de jaren 30, 40 en 50 zoals die destijds door de hepcats, de hipsters en de beatniks werd geapprecieerd.

23:30 House of Hard Bop Jazz-icon

De Amerikaanse trombonist Jimmy Knepper (1927-2003) deel 1. Hij werd vooral bekend in de bands van bassist Charles Mingus met wie hij een haat-liefde verhouding had. Maar onder eigen naam maakte hij ook enkele fraaie albums: vandaag vroege kwintet-opnamen met onder anderen bariton-saxofonist Pepper Adams uit 1958.

00:00 De vorige eeuw Hedendaagse muziek-icon

Schönberg Ensemble – Radio Edition #25.
Hoogtepunten uit het repertoire dat het ensemble in meer dan dertig jaar opbouwde. Vandaag de laatste aflevering met Amerikaanse muziek van John Adams, Duke Ellington en George Antheil.

01:00 Concertzender Live Hedendaagse muziek-icon

Het vrije riet – Nieuw Ensemble. Een concert met de sheng, de sho en de accordeon. Opname van 21 februari 2009 uit het Muziekgebouw aan het IJ.

02:30 Bekend Nieuws? Hedendaagse muziek-icon

Klassieke toppers uit de twintigste eeuw.

03:00 De vorige eeuw Hedendaagse muziek-icon

Maurice Maeterlinks teksten verklankt #1. Het eerste deel van een serie van drie met muziek op teksten van de Vlaamse auteur Maurice Maeterlinck. Maeterlincks toneelstuk Pelleas en Melisande vormt het middelpunt maar u zult ook andere muziek op teksten van Maeterlink horen. Vandaag muziek van Fauré, Scott, Chausson, De Freitas Branco en De Severac.

04:00 Thema Hedendaagse muziek-icon

Oorgetuige #9: De compianisten. ‘Alles ter nagedachtenis aan jou…’, onze serie over Russische muziek van de twintigste eeuw. “Sommigen componeren aan de piano,” antwoordde Rimski-Korsakov, “en sommigen zonder piano. En jij zal componeren aan de piano.” Inderdaad, vertelt Igor Stravinski, “ik componeer altijd aan de piano en ik heb daar geen spijt van. Sterker, het is duizend keer beter om te componeren in direct contact met een fysieke klankkast dan met het abstracte medium in je gedachten.” Vandaag aandacht voor de componerende klavierleeuwen Skrjabin, Rachmaninov en Prokofjev.