spinner

Festival Oude Muziek 2018 in Concertzender Live

di 23 okt 2018
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

Op donderdag 25 oktober gaan we los met de eerste concertregistraties van het Festival Oude Muziek 2018 in Concertzender Live! We starten met de concerten door het Huelgas Ensemble en Hamburger Ratsmusik, beide gemaakt op 26 augustus 2018 in Utrecht.

Franco-Vlaamse polyfonie en landschap
Recent verscheen het boek ‘Het Landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands 1400-1600’, van Paul van Nevel. Op zondagavond 26 augustus gaven Van Nevel en het Huelgas Ensemble een concert als illustratie van dat boek. Centrale stelling daarin: de imitatiestijl van de Renaissance is mede voortgekomen uit de ervaring van het regionale landschap in de kindertijd van de componisten.

Het Huelgas Ensemble voerde werken uit van o.a. Busnoys, Mouton, Liebert, Ockeghem, Desprez, Gombert en De Févin. Tijdens de uitvoeringen werden landschappen geprojecteerd waarin de polyfonisten hun kindertijd doorbrachten. Het kan niet anders of dat landschap moet een indruk hebben nagelaten op hun emotionele en muzikale vorming.

 

Pardessus de Viole
Op zondagochtend 26 augustus namen wij in TivoliVredenburg het concert ‘Salon Bourguignon: Matinee met Pardessus de Viole’ op, uitgevoerd door Hamburger Ratsmusik o.l.v. Simone Eckert.  

De pardessus de viole is de kleinste telg van de gamba-familie. Het instrument speelde de hoofdrol in een kamermuziekprogramma voor een luxueuze salon in 18e-eeuws Dijon. De pardessus was midden 18e eeuw erg populair. Het bereik was vergelijkbaar met dat van een viool, zodat er vioolmuziek op gespeeld kon worden. Dat droeg bij aan zijn populariteit en bracht componisten als Monsieur Hugard en Charles-Henri Blainville ertoe vanaf 1725 zelfstandige composities voor Pardessus te schrijven.

In het concert laat Hamburger Ratsmusik een aantal werken horen die voor de pardessus de viole zijn geschreven. Alle gebruikte snaarinstrumenten (pardessus, basgamba, theorbe en barokgitaar) zijn originele instrumenten.

 

Uitzendingen Concertzender Live:

  • Donderdag 25 oktober 2018, 20.00 – 22.00 uur
  • Vrijdag 2 november 2018, 15.00 – 17.00 uur

 

Bekijk hier de speellijst in de gids.