Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

Veel jazzmuzikanten laten zich intensief beïnvloeden door de klassieke muziek, en vice versa. Maar hier wordt de grens wel heel vaag.

 

Jazz heeft zich in een eeuw ontwikkeld tot een eerbiedwaardige kunstvorm met ongeveer hetzelfde soort publiek als klassieke muziek. Zeker in Nederland floreren tussenvormen. Maar de scenes blijven over het algemeen gescheiden: klassiek en jazz hebben verschillende podia, verschillende circuits en verschillende concert-normen.

In deze twee concerten worden de grenzen echt overschreden. In het eerste concert horen we klassieke pianist Rian de Waal en jazzpianist Louis van Dijk. Ze spelen elk hun eigen stukken, maar vinden elkaar in het midden met een swingend stuk van Loevendie en een improvisatie op Sweelinck.

Ons tweede concert is vijfentwintig jaar later opgenomen. Het hele programma staat vol met zestiende- en zeventiende-eeuwse muziek. John Dowland, Claudio Monteverdi, Heinrich von Biber, dat werk. Maar de uitvoerenden zijn een jazzsaxofonist en zijn ritmesectie! Wat zijn zij van plan met de vierhonderd jaar oude originelen? Zullen ze er eerbiedig mee omgaan? Of laten ze hun fantasie compleet de vrije loop?

1. Ludwig van Beethoven – Sonate in C, opus 53 (Waldsteinsonate)
2. Theo Loevendie – Strides
3. diverse songs
4. improvisatie op ‘Mein junges Leben hat ein End’ van Jan Pietersz. Sweelinck
5. diverse songs
6. John Dowland – The King of Denmark and his galliard
7. Thomas Ravenscroft – The three ravens
8. Claudio Monteverdi – Si dolce il tormento
9. Adrien le Roy – Branle
10. Claudio Monteverdi – O me ch’io cado
11. G.A. Pandolfi Mealli – Sonate “La Castella”
12. Dario Castello – Sonata prima
13. Heinrich Ignaz Fanz von Biber – Passacaglia
14. Johann Kapsberger – Cinta di rose
15. John Dowland – Flow my tears
16. John Dowland – The earl of Essex and his galliard

 

Samenstelling: