spinner

Overzicht klassieke radiozender

Kan je bij deze klassieke radiozender door de bomen het bos niet meer zien? Of heb je moeite om het juiste klassieke radioprogramma te kiezen? In deze blog koers ik je snel en overzichtelijk door de afdeling Klassiek (dus niet Oude Muziek) bij de Concertzender, met klassieke componisten, instrumenten en muziekstromingen.

Klassieke componisten

 

Waar kan je van alle klassieke componisten beter beginnen dan bij Johann Sebastian Bach? Voor Bachverslaafden zijn er maar liefst twee programma’s, dat wil zeggen een radioprogramma en een podcast.

Geen dag zonder Bach zorgt elke werkdag voor je dagelijkse Bachdopamine. De podcast Bach & Co sluit hier op aan en neemt je mee door de muziek met geanalyseerde muziekfragmenten.

 

Steeds andere componisten

 

Na een tijdje behoefte aan een nieuwe componist? Voor de radioluisteraars die snel en diepgaand een componist willen ontdekken, is er In de Schijnwerper. Per tien afleveringen staan in korte tijd bekendere klassieke componisten in het voetlicht.

Voor nieuwe klassieke componisten

De Wandeling sluit perfect aan op de ontdekkende, mijmerende avondwandelaar. Op zijn pad komen onbekende klassieke componisten langs uit alle periodes behalve hedendaagse klassieke muziek.

 

Trendsetters

 

Voor de trendzetters die altijd up-to-date zijn, zijn er twee programma’s: Klassieke Zaken en Concertzender Actueel. In het gratis magazine en programma Klassieke Zaken komen gloednieuwe cd’s, festivals en boeken aan bod.

Breder geïnteresseerd dan klassiek? Bij Concertzender Actueel komen naast pop, klassiek, jazz en wereldmuziek zelfs museumtips langs. Je blijft helemaal bij met de cd van de week en interviews met conservatoriumstudenten en componisten. Ook juist leuk en gevarieerd voor de beginnende luisteraar!

 

Klassieke tijdreizigers

 

De nostalgische radioluisteraar zit op zijn plek bij de tegenhanger van Concertzender Actueel. Uit het grootscheepse archief van liveopnames bij Concertzender Live komen opnames uit het hele land van vroeger. Ook moderne klassieke muziek zit hiertussen. Voor de klassieke tijdreiziger.

 

Dag en nacht bij de klassieke radiozender

 

De Ochtendeditie en De Nacht: Klassiek zijn voor de vroege vogels en laatbloeiers. Om uitgerust wakker te worden, biedt De Ochtendeditie muziek die prettig in het gehoor ligt met niet te hoog tempo.

Voor nachtelijk genot bij De Nacht: Klassiek zijn geen beperkingen. Alles, van vroege muziek van Monteverdi tot de moderne John Cage, is hierbij geoorloofd.

Dag en nacht bij de Concertzender

 

Per instrument: piano, zang en strijkkwartet

 

Speciaal voor alle zingende nachtegalen: Die sanck een Liedt. Het zangrepertoire van klassieke componisten presenteert, hoe toepasselijk, Evert Jan Nagtegaal.

Bewonderaars van strijkkwartetten hoeven niet verder te zoeken, want in Het Strijkkwartet wordt deze bezetting uitvoerig besproken en beluisterd.

“Je bent nog niet zo bekend met klassieke muziek van instrumentaal tot zang, maar je wilt graag meer leren?

Twee meesterpianisten

 

Vrolijk bericht voor fans van meesterpianisten: er zijn twee pianoprogramma’s! Australisch meesterpianist Geoffrey Madge laat in Madge-point zijn licht schijnen op onbekende pianoliteratuur en pianisten.

Niet te verwarren met Madge-point is Het pianoatelier, met Willem Brons als meesterpianist. Dit programma gaat dieper in op pianofragmenten in een interessante dialoog tussen deskundige Willem Brons en presentatrice Pauline Verburg.

Je bent nog niet zo bekend met klassieke muziek van instrumentaal tot zang, maar je wilt graag meer leren? Dan is Willem Brons presenteert zeer geschikt voor jou.

 

Geoffrey Madge presenteert bij deze klassieke radiozender

 

Kiezen uit klassieke muziekstromingen

 

Bij verschillende muziekstromingen horen diverse klanklandschappen. Voor enthousiaste genreaanhangers en de meer gevorderde luisteraar is hieronder een overzicht.

 

 

Jij weet precies wat je wil en dat is classicisme. Met Zwerven door de Klassieke Periode waan je je in 1750 tot 1820 met de Eerste Weense School. Liefhebbers smullen van bijvoorbeeld Mozart en Beethoven.

 

Een van de grootste klassieke componisten

 

Programma Lastige Leerling zoomt in op die Eerste Weense School met de dynamiek tussen de hardleerse Beethoven en de strenge Haydn.

“Op zoek naar onbekende juweeltjes onder de radar?”

Naast de Klassieke Periode kun je ook dromerig zweven in het romantische luchtledige. Radio Romantica is het toppunt van de Romantiek, met onder andere werken van Schubert, Dvořák en Schumann.

 

Klassieke radiozender buiten het gebaande pad

 

Op zoek naar onbekende juweeltjes onder de radar? Luister dan naar Onbekend is Onbemind? Dit zijn vaak romantische tot impressionistische klassieke componisten, zoals Reynaldo Hahn en Felix Blumenfeld.

Het einde van deze blog betekent het einde van de negentiende eeuw: fin de siècle en zijn muzikale stijlen staan centraal in het programma Tussen droom en daad.

Welke muziek het beste bij jou resoneert, is heel persoonlijk. Met deze uitgebreide lijst van klassieke componisten tot muziekstromingen kun je eenvoudiger keuzes maken. Zo staat niets jouw luisterplezier in de weg!

 

Geschreven door Yves Goudriaan

Foto’s: John Forster en Ag Ku via Pixabay